Aandoeningen & Tips

Heeft u last van een aandoening aan handen of voeten?

ingegroeide-nagel

Ingroeiende nagel

Een ingroeiende nagel heeft een nagelpunt of rand die in de nagelplooi drukt en pijnklachten geeft. In een volgende fase kan de punt of rand werkelijk de huid binnendringen en een ontsteking veroorzaken.

In de eerste fase van een ingroeiende nagel wordt de nagelkant afgevlakt en het eelt in de nagelplooi verwijderd. Om de druk te verlagen en erger te voorkomen wordt de nagel drukvrij gelegd.

Wanneer dit niet afdoende is kan ook gekozen worden om een nagelbeugel te plaatsen.

schimmel-nagel

Schimmelnagel

De schimmelnagel komt voor bij ongeveer een kwart van de bevolking en wordt ook wel een kalknagel genoemd. Er ontstaat een doffe, brokkelige nagel die geelbruin kan verkleuren. Een schimmelnagel is besmettelijk voor de andere tenen of voor andere personen!

De nagel wordt vlakker gemaakt, maar de oorzaak is hiermee niet weg genomen. Er kan een schimmeldodend middel worden aangebracht wat elke dag moet worden gebruikt tot de schimmel is verdwenen en er een gezonde nagel terug groeit.

Als dit niet voldoende helpt is een bezoek aan de huisarts het advies.

likdoorn-nagel

Likdoorn

Een likdoorn is een naar binnen gegroeide, verharde eeltkern. Het kan ontstaan door een plaatselijk, aanhoudende druk en wrijving. Een likdoorn kan erg pijnlijk zijn omdat de eeltpit druk uitoefent op de zenuwuiteinden.

De eeltpit en het eelt er omheen wordt eerst handmatig verwijderd en daarna met een frees afgewerkt.

eelt

Eelt

Eelt is een plaatselijke verdikking van de bovenste laag van de opperhuid, de hoornlaag. In eerste instantie is eelt een bescherming van de huid tegen druk en wrijving. Maar ontstaat er veel eelt dan kan dit een pijnlijk en branderig gevoel geven.

Bij een behandeling wordt overmatig eelt eerst handmatig verwijderd en dan met een frees netjes glad afgewerkt.

Een goede crème is aan te bevelen.